Tarina pienyrittäjien pikkujoulumatkasta

Olipa kerran aloitteleva yrittäjä, joka oli aivan huippu omalla alallaan, arvostettu ja töitä riitti reilusti. Hänellä oli työntekijöitä pari kappaletta ja hän halusi palkita heitä. 

Ravintolaillallinen olisi kiva, mutta vielä kivempaa olisi rankan työvuoden jälkeen irtiotto Tallinnaan vuorokaudeksi. Ravintolaan kiinnostusta ei oikein pienessä kylässä ollut ja maktka tallinnaan omasta pussista tuntui kallilta, joten yrittäjä ehdotti, että jokainen maksaisi matkan omasta pussista. Se aiheutti närää ja matkasta oli jättäytymässä jo yrittäjän parhaat työntekijät pois. Osa mietti jopa siirtymistä toiselle, paremmin ja hauskemmin kohtelevalle työnantajalle. 

Yrittäjä oli ihmeissään. Eihän hän voi huvia luvata firman pussista, mitä verottajakin sanoisi. Vanha kirjanpitäjäkin oli sanonut, että viina on pahasta ja työntekijöistä tulee ahneitakin. Mutta uutta työvoimaakin oli erittäin vaikeaa saada.

Sitten ilmestyi kuin vahingossa yhteistyöyrittäjä, joka oli jo omat kirjanpitokipuilunsa käynyt läpi ja ottanut selvää asioista verottajalta, kirjanpitäjältään ja jopa tilintarkastajaltaan. Hän kertoi, mitä heidän firma laittaa onnistuneesti vähennyksiin, millaisia merkintöjä tulee olla tositteissa ja millaisista matkasuunnitelmista ja raporteista verottaja pitää. 

He tekivät yhdessä suunnitelman, infon työntekijöille sekä varmistivat vielä tarvittavat tiedot ja rajoitukset mm. tarjoiluissa. 

Sitten yhdessä nämä 2 firmaa, toisiaan kannustaen ja tukien lähtivät reissuun, jota muisteltiin vielä pitkään hyvillä mielin. Yhteistyö parani firmoilla erikseen ja yhteistyön johdosta. 

Rakennusyrittäjä tunsi itsensä maailman kuninkaaksi. 

Hän tuli myös rohkeammaksi, vaati kirjanpitäjäänsä kertomaan lisää taloutensa hallinnasta ja ennakoinnista, , oppi pitämään työhyvinvointinsa parempana ja säästi, kun työporukka motivoitui, pysyi hänellä, riskit pienenivät ja uusia kalliita rekrytointeja ei pakosta tarvinnut tehdä. Sen sijaan sana kiiri tästä työhyvinvointiin panostavasta firmasta ja seuraavan kesän kesätyöntekijöitä saatiin huomattavasti paremmin ja paremmalla laadulla. 

Lisäksi yhteistyöyrittäjä onnistuneen konsultointi-casen jälkeen päätti ottaa uuden aluevaltauksen opettamalla muita vastaavia firmoja hoitamaan fiksummin taloutta ja kysymään oikeita kysymyksiä ammattilaisilta ja sitä kautta sai vielä usean muunkin yrittäjän onnellisemmaksi. 

Ota siis selvää, älä elä mutussa tai kuulopuheissa

Kysy. Jos et ymmärrä vastausta, pyydä tarkennusta. Jos et vieläkään ymmärrä, pyydä kertomaan selkeämmin.

On viisasta kysyä ja kyseenalaistaa. Kirjanpitoon liittyvät niksit ovat helppoja alan ammattilaisille, mutta muille saattavat olla yhtä puuroa. Etkä ole suinkaan ainoa.

Haluatko tajuta

Haluatko käyttää rahojasi ja valtaasi fiksummin? Haluatko hyötyä paremmin saavutuksistasi ja firmasi rahoista? Haluatko tukea, mitä sinun pitää osata kysyä kirjanpitäjältäsi? 

Paina nappia alla. 

Tämä on sinulle

Muistilista asioista, joita tarvitset kysyä liiketoimintasi kannalta. Sanoja, joita tarvitset kun käyt asioita läpi kirjanpitäjäsi kanssa. Tukea kun epävarmuus iskee ja muisti pätkii. 

Paina nappia alla.